Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Blog List Right Sidebar

HomeBlog List Right Sidebar

Norint pradėti vyno gamybą, pirmiausia reikia įsigyti tam tinkamą įrangą. Gali pasirodyti, jog vyną gaminti yra pakankamai brangu, tačiau kiekvienam mėgėjui įrangos kaina bus prieinama. Labai svarbu įsigyti tinkamą ir komfortišką įrangą darbui, nes ją naudosite kasmet. Norėdami pagaminti 25 litrus vyno, jums pakaks 50 eur pradinės investicijos. Jos negalima skaičiuoti prie vyno savikainos, nes kokybiška įranga jums tarnaus mažiausiai dešimtmetį. Remdamasis ilgamete patirtimi, galiu užtikrinti, kad pirmą kartą pagaminę savo 25 litrus kokybiško vyno, "užsikrėsite" vyndario liga! TARA FERMENTACIJAI Rekomenduočiau 30 litrų talpos plastikinę tarą fermentacijai be kranelio. Ji patogi darbui, nebrangi, labai sandari, ilgaamžė ir nedūžta. Jas lengva sandėliuoti sumaunant vieną ant kitos, taip pat patogi raugiant

Gaminant vyną dar rekomenduočiau įsigyti kelis matavimo prietaisus. Vandens termometras reikalingas tam, kad galėtume pasimatuoti misos ar sulčių temperatūrą, bei tam, kad neužplikytumėt vyno mielių. Hidrometras reikalingiausias matavimo prietaisas ir jis sakyčiau privalomas turėti kiekvienam vyndariui. Dažnai manęs prašo pagalbos vyndarys dėl nenusisekusio pasigaminti vyno, bet jei jis nenaudojo hidrometro  tad ir padėti dažniausiai negaliu, nes reikalingi matavimo rezultatai. Hidrometras  parodo: Kiek cukraus yra misoje ar sultyse.Kiek reikia dėti cukraus norint pasigaminti tam tikro stiprumo vyną.Parodys ar vynas išrūgo ar ne. Kiek liko nesurauginto cukraus vyne.Kokio stiprumo vynas gavosi. Kiek pažengusiems vyndariams rekomenduoju įsigyti rūgštingumo matuokli https://medeja.lt/vyno-gamyba/matavimo-prietaisai-indai/rugstingumo-matuoklis-acidimeter ir pH matuokli. Tuomet gaminsite subalansuotus harmoningus vynus.

Išsirinkome reikalingą įrangą dabar reikia vyno mielių ir kai kokių ingredientų. Prieš prisiskindami uogų ar prisispaudę sulčių BŪTINAI pasitikrinkite ar viską turite. Dažno vyndario bėda tame, kad prisiskina uogų ir tik tada pamato, kad neturi reikiamų ingredientų ir ypač vyno mielių. Tada tikrai atsiranda problema, nes suskintos uogos laukti negali, jos tiesiog pradės rūgti. O tai blogiausia kas gali atsitikti, tad ruoškitės vyno gamybai iš anksto. Ir atminkite, kad vyno sezonas prasideda visiems ir gali tekti laukti kol gausite reikalingų ingredientų o jų gali pritrūkti ir pardavėjai. VYNO MIELĖS Vyno mielės kokybiško vyno garantas. Be vyno mielių yra loterija ar pavyks gerą vyną pasidaryti ar ne. Dažnai girdžiu vyndarių mėgėjų tokį teiginį

Dažnai manę klausia ar reikia uogas ir vaisius plauti? Taip reikia, ir net ir būtina, jei tik įmanoma. Ant jų paviršiaus nusėda dulkės, nutupia vabzdžiai (pvz. musės) ar nupurškiama chemikalais. Tad jei tik įmanoma nuplaukite, tuo pačiu nuplausite ir laukines mieles (jos nereikalingos). Žinoma tokias uogas kaip avietės sudėtinga nuplauti, jos būna jau tyžtančios tuomet bent mieles pasirinkite turinčias KILLER savybę. Dar labai svarbu, kad uogos ar vaisiai būtų pilnai prinokę ir nesugedę. Išimtis tik agrastams, agrastus galima naudoti ir ne pilnai prinokusius (kai trūksta dar kelių dienų iki pilno sunokimo). ATMINKITE ŠVARA IR KOKYBIŠKA ŽALIAVA ĮTAKOJA GALUTINIAM REZULTATUI. Uogas ar vaisius traiškykite ar malkite, blenderio naudoti nepatariu, kad nepadarytu košės.

Sutraiškytas uogas ar vaisus susipilkite į fermentacinį indą. Kitame inde pasiruoškite cukraus sirupą. Cukrų  (pagal receptą) ištirpinkite karštame vandenyje. Įsitikinkite, kad cukrus pilnai ištirptų. Gautą cukraus sirupą užpilkite ant sutraiškytų uogų ar vaisių. Jei indas gavosi ne pilnas pripilkite 20 ˚C vandens. Jei netelpa padalinkite į kelis indus. Viską gerai išmaišykite. Kai misos temperatūra nukrenta iki 45˚C (ne aukščiau) supilkite paruoštą pektino fermentą ir gerai išmaišykite. Palikite ramiai stovėti 2 val. (ne trumpiau). Po 2 valandų (kai leidžia temperatūra) supilkite paruoštas vyno mieles su maistingosiomis medžiagomis ir gerai išmaišykite. Fermentacinį indą sandariai uždarykite ir įstatykite rauginimo vamzdelį su vandeniu. Pastatykite indą šiltoje 20-23˚C patalpoje. DĖMESIO! Nestatykite ant šaltų grindų ar prie

Vynui pilnai išsifermentavus reikia jį pravėdinti nes fermentacijos metu vynas prisisotino angliarūgštės. Tai atliekame papilstant iš indo į indą apie 10 kartų arba naudoti orapūtę. Labai daug duoti deguonies nerekomenduoju, kad neprasidėtu oksidacija. Dešimt kartų papilstymo tikrai pakaks.