Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

OBUOLIŲ VYNAS

25 litrams vyno užraugti

Obuolių vynas pastaruoju metu yra nuvertinamas kaip vynas. Bet tuo pačiu labai populiarus tarp vyndarių, nes Lietuvoje gausu obuolių. Jei vynui gaminti pasirinksite tinkamą obuolių veislę tai pagamintas vynas gali ir nustebinti.  Dažnas pradeda savo vyndario kelią būtent nuo obuolių vyno.

Vynui gaminti tinkamiausi rudeniniai ir žieminiai obuoliai, pvz., antaniniai, piepiniai, pilkieji, strumiliniai, rudeniniai dryžuotieji, sierinka vyninis, renatai ir kt. Galima obuolius ar jų sultis maišyti tarpusavyje, pagardinti kitomis uogomis ar sultimis, pvz., aronijų. Galima pridėti džiovintų uogų, pvz., erškėtuogių, šermukšnių.

OBUOLIŲ VYNAS IŠ SULČIŲ

Gaminant obuolių vyną iš sulčių, jų nereikia skiesti vandeniu. Svarbu, kad obuoliai nebūtų įpuvę ar sudaužyti. Pradėję pūti obuoliai duos vynui prastą skonį, o stipriai apdaužyti – tamsesnę spalvą. 

OBUOLIŲ SULČIŲ VYNAS

20–22 l obuolių sulčių

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

OBUOLIŲ SULČIŲ IR SVARAINIŲ VYNAS

20 l obuolių sulčių

2,5 kg svarainių

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti 

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti.

OBUOLIŲ SULČIŲ IR ERŠKĖTUOGIŲ VYNAS

13 l obuolių sulčių

10 kg šviežių erškėtuogių

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynu

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

OBUOLIŲ SULČIŲ IR ARONIJŲ VYNAS

17 l obuolių sulčių

4 kg aronijų.

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

VYNO GAMYBA IŠ SULČIŲ

1 etapas. Ką tik išspaustas sultis įneškite į kambario temperatūros patalpą, kad sušiltų iki 20–22  ̊C . Nelaikykite sulčių pernelyg ilgai, kad neprasidėtų savaiminė fermentacija.

2 etapas. Visą recepte nurodytą cukrų  ištirpinkite nedideliame kiekyje obuolių sulčių. Gautą sirupą supilkite į fermentacinį indą. Jei naudosite erškėtuoges, uogas perpjaukite pusiau ir nuplaukite šiltu vandeniu taip, kad pašalintumėte didžiąją dalį sėklų, nes jos apkartina vyną, tada sumalkite arba supjaustykite. Iš svarainių išimkite sėklas ir sumalkite. Aronijas tiesiog sutraiškykite. Susmulkintą uogų ir vaisių masę supilkite į fermentacinį indą ir pripildykite obuolių sulčių iki 25–26 l žymos. 

3 etapas. Supilkite paruoštą pektino fermentą. Masę 2 valandų laikotarpyje, plastikiniu šaukštu, keletą kartų gerai permaišykite. 

4 etapas. Po 2 valandų supilkite paruoštas vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.

5 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį, pripildykite vandens ir palikite fermentuotis. Fermentacijos pradžią matysite, kai per rauginimo vamzdelį išsiskiria angliarūgštė (burbuliukai). Jei gaminate tik iš sulčių, žiūrėkite nuo 8 etapo (6 ir 7 etapus praleiskite).

Jei pagal pasirinktą receptą dėjote uogų  ar vaisių, raugą palikite dviem–keturioms paroms fermentuotis šiltai (20–22  ̊C) kasdien po du kartus pamaišant. 

6 etapas. Jei pagal receptą naudojote uogas ar vaisius, po dviejų–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite per rėmelį su koštuvu. Išspaudas galima užpilti nedideliu kiekiu vandens ir dar kartą nukošti. Sudėkite kreidą (jei naudosite).

7 etapas. Gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite rauginimo vamzdelį ir pastatykite fermentuotis (20–22  ̊C). 

8 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio. 

9 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite. 

10 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“, jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.

Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą  (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas. 

11 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų. 

12 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“, tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.

13 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С)  subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.

14 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.

OBUOLIŲ VYNAS IŠ SMULKINTŲ OBUOLIŲ

Gaminant vyną iš obuolių masės, obuolių šerdžių išimti nereikia. Obuoliai nuplaunami, pašalinami koteliai, įgedimai ir sutraiškomi (netarkuojami). Kaip ir gaminant iš sulčių, svarbu, kad obuoliai nebūtų įpuvę ar sudaužyti. 

OBUOLIŲ VYNAS

20 kg obuolių

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti 

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

OBUOLIŲ IR ŠEIVAMEDŽIO UOGŲ VYNAS

10 kg obuolių

4 kg šeivamedžio uogų

4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“  

10 g konservanto „Sorbosol“ 

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

OBUOLIŲ IR ŠALTALANKIŲ VYNAS (lengvas stalo vynas)

15 kg obuolių

1 kg šviežių šaltalankių uogų.

3–4 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:

10 g „Steinberger“ – sausam vynui

10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Madeira“ – saldžiam vynui

10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui

10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui

1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą

Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti, jei obuoliai rūgštoki.

VYNO GAMYBA IŠ SMULKINTŲ OBUOLIŲ 

1 etapas. Obuolius ir uogas gerai nuplaukite šiltu vandeniu ir sutraiškykite. Gautą masę supilkite į fermentacinį indą

2 etapas. Visą recepte nurodytą cukrų  ištirpinkite verdančiame vandenyje, gautą sirupą užpilkite ant vaisų masės. Fermentacinį indą pripildykite šilto vandens iki 25–26 l žymos. 

3 etapas. Vaisų masei atvėsus iki 45–50  ̊C supilkite paruoštą pektino fermentą. Masę 2 valandų laikotarpyje plastikiniu šaukštu keletą kartų gerai permaišykite. 

4 etapas. Masei atvėsus iki 20–22  ̊C, supilkite vyno mieles, maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.

5 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį ir pripildykite jį vandens. Raugą palikite trim-keturioms paroms fermentuotis šiltai (20–22  ̊C). Kasdien po du kartus pamaišykite. Fermentacija prasideda praėjus 8 valandoms po mielių sudėjimo, tai matysite, kai per rauginimo vamzdelį išsiskirs angliarūgštė (burbuliukai).

6 etapas. Po trieju–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite per rėmelį su koštuvu. Išspaudas galima užpilti nedideliu kiekiu vandens ir dar kartą nukošti. Sudėkite kreidą (jei naudosite).

7 etapas. Gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite rauginimo vamzdelį ir pastatykite fermentuotis (20–22  ̊C). 

8 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio. 

9 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite. 

10 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“, jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.

Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą  (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas. 

11 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų. 

12 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“, tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.

13 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С)  subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.

14 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.