Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
a

REIKALINGA ĮRANGA IR REIKMENYS

Norint pradėti vyno gamybą, pirmiausia reikia įsigyti tam tinkamą įrangą. Gali pasirodyti, jog vyną gaminti yra pakankamai brangu, tačiau kiekvienam mėgėjui įrangos kaina bus prieinama. Labai svarbu įsigyti tinkamą ir komfortišką įrangą darbui, nes ją naudosite kasmet.

Norėdami pagaminti 25 litrus vyno, jums pakaks 50 eur pradinės investicijos. Jos negalima skaičiuoti prie vyno savikainos, nes kokybiška įranga jums tarnaus mažiausiai dešimtmetį. Remdamasis ilgamete patirtimi, galiu užtikrinti, kad pirmą kartą pagaminę savo 25 litrus kokybiško vyno, “užsikrėsite” vyndario liga!

TARA FERMENTACIJAI

Rekomenduočiau 30 litrų talpos plastikinę tarą fermentacijai be kranelio. Ji patogi darbui, nebrangi, labai sandari, ilgaamžė ir nedūžta. Jas lengva sandėliuoti sumaunant vieną ant kitos, taip pat patogi raugiant iš uogų ar vaisių masės. Tokio tipo tara yra skirta vyno gamybai, todėl vynas neįgaus specifinio plastiko kvapo. Be to dažniausiai visi vynui reikalingi ingredientai skirti pagaminti būtent 25 litrus vyno. Plastikinė tara komplektuojama su rauginimo vamzdeliu. Šią tarą aš naudoju jau virš dešimtmečio, o ji toliau ir toliau išlieka sandari. Šių tarų reiktų dvieju vienetų – viena fermentacijai, o kita perpylimui. Taupant galima naudoti ir vieną, tik perpylimui reikės naudoti kitą tarą.

Taip pat galima rinktis ir stiklinę tarą, tik ši kur kas brangesnė nei plastikinė, dažnai dūžta, užima daug vietos, sunkiau išplauti, o švara gaminant vyną labai svarbu. Tačiau joje yra kur geriau brandinti vyną. Stikliniams buteliams papildomai reikia įsigyti guminį kamštį ir rauginimo vamzdelį.

KITA ĮRANGA

Kitas būtinas priedas – mentelės maišymui. Jos naudojamos misai permaišyti ir cukrui ištirpdyti. Nenaudokite medinių įrankių maišymui, jie yra porėti, todėl galimai užkrėsite vyną.

Labai patogus yra košimo rėmelis.  Jį naudodami lengvai nuspausite vaisių ar uogų masę. Vietoj šio galima naudoti ir namuose rastą audinį.

Sifono vamzdelis naudojamas nuosėdų atskyrimui po fermentacijos. Galima naudoti ir paprastą žarnelę, bet kur kas patogiau naudoti sifono vamzdelį. Jis atlieka beveik filtravimo funkciją, tad tikrai rekomenduoju.

Pagamintą vyną reikia išpilstyti. Šiam tikslui reikės – stikliniu buteliu vyno išpilstymuikamščių uždarymuiuždarytuvo kamščiams (be jo neuždarysite buteliu), etikečių (galite pasidaryti ir savo), ir termokapsulių.

Dar kartą pasitikrinkit ar viską ko reikia turite.