Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Blog List Right Sidebar

HomeBlog List Right Sidebar (Page 2)

Pilnai vynui išsifermentavus ir pravėdinus reikia vyną išskaidrinti. Per laiką vynas išskaidrėja savaime, bet tai gali trukti nuo mėnesi iki puse metų. Na o jei norite mėgautis vynu anksčiau naudokite skaidrinamąsias priemones. Labiausiai man patinka „FANTOM“ skaidrintojas.  Jis vyną išskaidrina per 24 val.

   Po vyno išskaidrinimo paragaukite ir nuspręskite ar priimtinas skonis. Jis turėtu būti rūgštokas (sausas) ne visiems jis priimtinas ypač jei mėgstate saldesnius vynus. Jei mėgstate sausesnius vynus ir toks skonis priimtinas galima pereiti prie sulfitavimo.  Na o jei norite saldesnio reikia pasisaldinti. Vynas saldinamas cukrumi, fruktoze ar dekstroze. Vaisių ar uogų vynus saldinkite cukrumi arba fruktoze, o vynuoginius vynus cukrumi arba dekstroze.  Panašiai saldinimui užtenka iki 1.5 kg. cukraus ar iki 1 kg. fruktozės 23 litrams vyno pasaldinti. Bet tai kiekvieno skonio reikalas galima naudoti ir mažiau ir daugiau, dar priklauso nuo uogų ar vaisių bei rūgštingumo. Reikia ragauti ir saldinti po truputį nes įdėjus cukraus jo nebeišimsite ir vyną

Subalansavus vyno skonį ir jį pasisaldinus (jei reikėjo) reikia vyną sulfituoti.  Tai yra dedame konservantą, kad vynas galėtu stovėti ir negestų. Dažnai manęs klausia ar būtina naudoti konservantus?  Galite jų nedėti bet tokiu atveju vynui reikia užtikrinti laikymo sąlygas. Tokius vynus laikyti reikia žemesnėje nei 10˚C temperatūroje kitu atveju jie gali pradėti rūgti buteliuose. Tada iššaudo kamščius arba vynas surūgsta. Vynų nesulfituojant jie tampa pažeidžiami įvairių ligų. Tad rekomenduoju visus vynus sulfituoti. Aš pats naudoju SORBOSOL konservantą. Konservantas išbarstomas vyno paviršiuje ir lengvai išmaišome. Konservanto grūdelių tirpinti nereikia, jie ištirps per laiką.

Vyną pasulfitavus reikia jį dar brandinti prieš išpilstant į butelius. Nebent gaminate jauną vyną kuris bus suvartotas per 3 mėnesius. Jauni vynai nebrandinami o iš karto supilstomi į butelius. Jei nebrandintą ir išpilstytą vyną laikysite ilgiau gali atsirasti daug nuosėdų buteliuose. Jei norite vyną išlaikyti ilgiau reikia jį brandinti talpose. Geriausiai yra brandinti stiklinėje taroje , bet jei jos neturite galite brandinti ir toje pačioje fermentacinėje talpoje. Svarbu, kad indai būtų pilni, su minimaliu oro tarpo su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Deguonis dabar vyno priešas. Po fermentacijos indai būna nebe pilni, kad būtu pilni galite įleisti talpą kuri padidintu tūrį pvz. 5 ltr. „bambalį“. Geriausia brandinti ne aukštesnėje nei

Vynui subrendus reikia jį išpilstyti. Išpilstome į stiklinius 750 ml. talpos buteliu vynui. Butelius užkemšame kamštiniais arba sintetiniais kamščiais. Atkreipkite dėmesį į kamščius jų būna įvairiausių ir jie turi galiojimo terminą tad įsigykite juos tik specializuotose parduotuvėse. Uoginams ar vaisiniams vynams užkimšti populiariausi natūralūs aglomeruoti kamščiai jiems užkimšti geriausias mechaninis De Luxe uždarytuvas. Tik šiam uždarytuvui geriausia rinktis aglomeruotus 38x23 kamščius. Aglomeruotais kamščiais uždarytas vynas gali stovėti iki 2 metų, tolesnis laikymas priklauso nuo laikymo sąlygų. Bet jei turite gerą rūsį vyną išlaikysite ir ilgiau. Na o jei neturite sąlygų vynui laikyti geriau rinktis sintetinius 22x38 kamščius. Jiems tinka tik grindiniai uždarytuvai, kitokiais neuždarysite. Beje sintetiniais kamščiais uždarytus butelius

Vynas buteliuose taip pat bręsta, keičiasi jų skonis. Todėl svarbu užtikrinti geras laikymo sąlygas. Geriausia vynus laikyti yra 10 - 12˚C ir kai oro drėgmė 70%. Buteliai uždaryti natūraliais kamščiais laikomi suguldyti (horizontaliai), sintetiniais kamščiais galima laikyti ir sustatytus (vertikaliai). Vengti skersvėjų ir intensyvių kvapų (pvz. benzino).  Čia apie vyno gamybos pagrindus ir baigčiau. Daugiau informacijos rasite įsigiję mano knygą „NAMINIO VYNO GAMYBA“. Gaminkite gerus vynus.