
VYNO MIELĖS IR KITI PAGRINDINIAI INGREDIENTAI
Išsirinkome reikalingą įrangą dabar reikia vyno mielių ir kai kokių ingredientų. Prieš prisiskindami uogų ar prisispaudę sulčių BŪTINAI pasitikrinkite ar viską turite. Dažno vyndario bėda tame, kad prisiskina uogų ir tik tada pamato, kad neturi reikiamų ingredientų ir ypač vyno mielių. Tada tikrai atsiranda problema, nes suskintos uogos laukti negali, jos tiesiog pradės rūgti. O tai blogiausia kas gali atsitikti, tad ruoškitės vyno gamybai iš anksto. Ir atminkite, kad vyno sezonas prasideda visiems ir gali tekti laukti kol gausite reikalingų ingredientų o jų gali pritrūkti ir pardavėjai.
VYNO MIELĖS
Vyno mielės kokybiško vyno garantas. Be vyno mielių yra loterija ar pavyks gerą vyną pasidaryti ar ne.
Dažnai girdžiu vyndarių mėgėjų tokį teiginį „aš gaminu tik natūralų vyną be mielių ir dirbtinių nenaudoju“. Toks pasakymas kelia juoką ir matosi, kad žmogus apie vyndarystę nieko nenutuokia. Be mielių jūs vyno NEPAGAMINSITE. Yra kelios vyno mielių rūšys tai laukinės ir kultūrinės (pastarosios dar skirstomos į porūšius). Laukinės būna ant uogų ar vaisių, kultūrinės išgaunamos iš vynuogių ir auginamos laboratorijose. Laboratorijos užtikrina, kad vyno mielės bus švarios be jokių bakterijų galinčių apkrėsti vyną ir atitiks tam tikrus parametrus pvz. alkoholio tolerancija, fermentacijos temperatūra, kaip draugauja su kitom mielėm ir kt. Tuo tarpu laukinės mielės yra nenuspėjamos, žemos tolerancijos alkoholiui ir gali būti su nepageidaujamomis bakterijomis nes raugiant vyną su laukinėm mielėm negalima uogų ar vaisių plauti. Nenaudojant vyno mielių vargu ar jūsų vynas pasieks 9% stiprumo (greičiausiai ne) o vynas turi turėti bent 10% alkoholio norint, kad jis būtų stabilus ir nepažeidžiamas ligų. Be kultūrinių vyno mielių vynas turės mažiau aromato ir fermentacija vyks labai ilgai (iki 6 mėn). Tuo tarpu su kultūrinėm vyno mielėm fermentacija vyksta apie 1 mėnesį. Apie vyno mieles ir kita informaciją galite rasti mano parašytoje knygoje „NAMINIO VYNO GAMYBA“.
KAIP IŠSIRINKTI VYNO MIELES?
Prieš renkantis vyno mieles reiktu visų pirma žinoti:
- Kokį vyną gaminsite (baltą ar raudoną pagal naudojamas uogas ir vaisius).
- Kokio stiprumo vyną norėsite pasigaminti (nuo 13% iki 17%)
- Ar vyną norėsite vartoti iš karto ar brandinsite ilgesnį laiką.
- Pagal kokį receptą gaminsite.
Kuomet nusprendėte kokį vyną gaminsite reikia atatinkamai pasirinkti ir mieles. Ant mielių pakelio ar mielių aprašyme yra nurodoma kokiam vynui gaminti skirtos vyno mielės pvz. universalios vyno mielės, vyno mielės baltojo ir rožinio vyno gamybai, vyno mielės raudonojo ir rožinio vyno gamybai. Taip pat tolerancija alkoholiui pvz. nuo 13% iki 17%. Ir nurodoma kokio brandinimo vynui gaminti pvz. „jauno ir vidutinio brandinimo vynams“ reiškia vyną galima vartoti iš karto net nebrandinant arba brandinti iki 2 metų. Dar būna pažymėta kitom mielėm „NEUTRALIOS“ arba turi „KILLER“ savybę. Kitom mielėm „NEUTRALIOS“ reiškia, kad tos mielės gali sugyventi ir fermentuoti kartu su laukinėmis mielėmis. O „KILLER“ savybę turinčios kitų mielių netoleruoja, jos kitas mieles sunaikina ir dirba tik jos. „KILLER“ savybę turinčias mieles dažniausiai aš ir naudoju, kad būčiau tikras, kad vynas pavyks.
CUKRUS
Be cukraus vyno nepagaminsite. Jo reikės nuo 4 iki 6 kg. priklausomai kokio stiprumo gaminsite ir iš ko. Saldumo šis cukrus kiekis neįtakoja, tik alkoholį. Kuo daugiau cukraus tuo stipresnis vynas.
PEKTINO FERMENTAS
Pektino fermentas svarbus gaminant vynus iš vaisių ar uogų masės. Dėl uogose ar vaisiuose esančių pektininių medžiagų vynas gali neskaidrėti. Pektino būna rūgščiuose obuoliuose, agrastuose ir serbentuose, jis turi savybę sutraukti drebučius. Taip pat pektininės medžiagos apsunkina vyno fermentaciją. Kad viso šito būtų išvengta, reikia naudoti pektiną ardančius fermentus. Jei pektino fermentas naudojamas rauginant vaisių ar uogų masę, sulčių išsiskyrimas padidėja 10–15% ir itin palengvina mielių darbą. Taip pat jis naudojamas ir sidro gamybai kaip skaidrinamoji medžiaga.
MAISTINGOSIOS MEDŽIAGOS
Maistingosios medžiagos reikalingos mielių mitybai ir aktyvumui skatinti. Daro įtaką vyno spalvai, kvapams ir skoniui. Jei fermentuojant misą yra mažai azotinių medžiagų, mielės silpnai dauginasi ir negamina norimo alkoholio kiekio. Čia panašiai kaip žmogus, juk mes irgi vartojame įvairius vitaminus ir papildus. Mielėm taip pat jų reikia.
KALCIO KARBONATAS (KREIDA)
Kalcio karbonatas dar vadinama kreida populiariausia medžiaga rūgštingumui mažinti. Natūralus produktas kurio dėka jūsų vynas bus švelnaus skonio ir ne per rūgštus. Tikrai labai padeda gaminant subalansuotą nerūgštų vyną. Tai labai svarbu gaminant vyną iš mūsų vaisių ar uogų.
KONSERVANTAI (sulfitai)
Konservantas stabdo mikroorganizmų vystymąsi ir apsaugo vyną nuo sugedimo. Naudojant konservantą nebegrės pavojus, kad vynas antrąkart pradės rūgti ir perrūgs. Konservantai pasitelkiami norint išsaugoti spalvos, kvapo ir skonio daleles gaminant aukštos kokybės vyną.
Galima mėginti ir apsieiti be šios priemonės, tik tokiu atveju geriau gaminti labai sausus vynus ir juos laikyti žemoje temperatūroje iki 10˚C. Ir jei kam sugalvosite vyną padovanoti būtinai perspėkite, kad vyną laikytu šaldytuve. Yra buvę, kad vyno butelis tiesiog sprogo kambaryje taip pridarydamas nuostolių šeimininkui.
VYNĄ SKAIDRINANČIOS MEDŽIAGOS
Pagaminus vyną jis būna neskaidrus. Jei jūsų pagamintas vynas bus drumstas, vargu ar norėsis jį gerti ar ką pavaišinti. Kad vynas būtu labai skaidrus naudojamos vyną skaidrinančios medžiagos. Jų būna įvairiausių tad tikrai galima išsirinkti. Aš pats naudoju FANTOM skaidrintoją, ir jis nė karto nėra pavedęs. Žinoma galima be jų apsieiti, vynas išskaidrėja ir savaime, bet tai užtrunka.
RINKINIAI VYNO GAMYBAI
Labai populiarūs vyndarių tarpe rinkiniai vyno gamybai, tai:
- Universalus rinkinys vyno gamybai (alkoholio tolerancija iki 13%)
- Rinkinys Raudonojo ir Rožinio vyno gamybai (alkoholio tolerancija iki 15%)
- Rinkinys Baltojo ir Rožinio vyno gamybai (alkoholio tolerancija iki 15%)
Rinkiniuose rasite viską ko reikia pradėti gaminti vyną. Rinkiniai susideda iš:
Rinkiniuose rasite ir vyno gamybos receptus. Gal tik papildomai reiktu įsigyti Kalcio karbonato (kreidos) rūgštingumui subalansuoti.
Dar kartą pasitikrinkite ar viską turite iš ingredientų.
- Vyno mielės
- Pektino fermentas
- Maistingosios medžiagos
- Konservantas vynui
- Skaidrinamosios medžiagos (jei naudosite)
Vietoje aukščiau išvardintų ingredientų galite rinktis Rinkinius Vyno Gamybai