Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

AVIEČIŲ VYNAS

25 litrams vyno užraugti

Aviečių vynas pasižymi išskirtiniu aromatu ir skoniu. Tinkamiausios vynui yra vasarinės veislės arba miško avietės. Vynas, pagamintas iš rudeninių veislių, nėra toks aromatingas. Aviečių vynas turi šiek tiek pikantiško kartumo dėl  sėklelių, bet tai skonio negadina. Avietes tinka maišyti su kitomis uogomis, pvz., raudonaisiais serbentais arba vietoj vandens naudoti obuolių sultis. Neblogai dera ir imbieras. Avietes vynui  naudokite tik šviežias.

2017 m. LIETUVOS VYNO ČEMPIONATE  aviečių su imbieru vynas apdovanotas bronzos medaliu.

2018 m. BALTIJOS ŠALIŲ VYNŲ ČEMIONATE desertinis aviečių vynas užėmė I – ą vietą.

2018 m. LNVA BOŽOLE ČEMPIONATE desertinis aviečių vynas pripažintas VYNŲ VYNU

AVIEČIŲ VYNAS

17 kg aviečių

4–6 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“

10 g konservanto „Sorbosol“

1 pakelio vyno mielių raudonajam ir rožiniam vynui. Mieles rinkitės pagal tai, kokį vyną gaminsite.

10 g „Redfruit-božole“ – jaunam, aromatingam vynui

10 g „SYRAZ – ES 488“ – brandintam, aromatingam vynui

10 g „ES 401“ – aromatingam, jaunam ir vidutinio brandinimo vynui.

10 g „Bordo“ – sausam vynui

10 g „Burgundiškų“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Portvein“ – desertiniam (saldžiam), turinčiam daug alkoholio vynui

rinkinį raudonajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti   

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti 

AVIEČIŲ SU IMBIERU VYNAS

17 kg aviečių

100–250 g imbiero šaknies (priklauso nuo to, kokio stiprumo aromato norite)

4–6 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)

5 g pektino fermento 

7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO 

10 g konservanto „Sorbosol“ 

1 pakelio vyno mielių raudonajam ir rožiniam vynui. Mieles rinkitės pagal tai, kokį vyną gaminsite.

10 g „Redfruit-božole“ – jaunam, aromatingam vynui

10 g „SYRAZ – ES 488“ – brandintam, aromatingam vynui

10 g „ES 401“ – aromatingam, jaunam ir vidutinio brandinimo vynui.

10 g „Bordo“ – sausam vynui

10 g „Burgundiškų“ – sausam ir saldžiam vynui

10 g „Portvein“ – desertiniam (saldžiam), turinčiam daug alkoholio vynui

rinkinį raudonajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti

VYNO GAMYBA

1 etapas. Uogų galima neplauti, nes jos tyžta. Atskirkite prastas uogas.

2 etapas. Uogas suberkite į fermentacinį indą ir sutraiškykite. Visą recepte nurodytą cukrų  ištirpinkite verdančiame vandenyje, gautą sirupą užpilkite ant uogų. Fermentacinį indą pripildykite šilto vandens iki 25 –26 l žymos. 

3 etapas. Uogų masei atvėsus iki 45–50  ̊C, supilkite paruoštą pektino fermentą. Masę 2 valandų laikotarpyje, keletą kartų, plastikiniu šaukštu gerai permaišykite. 

4 etapas. Masei atvėsus iki 20–22  ̊C, supilkite paruoštas vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.

5 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį ir pripildykite jį vandens. Raugą palikite dviem-keturioms paroms fermentuotis šiltai (20–22  ̊C). Kasdien po du kartus pamaišykite. Fermentacija prasideda praėjus 8 valandoms po mielių sudėjimo, tai matysite, kai per rauginimo vamzdelį išsiskirs angliarūgštė (burbuliukai).

6 etapas. Po dviejų–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite per rėmelį su koštuvu. Išspaudas galima užpilti nedideliu kiekiu vandens ir dar kartą nukošti. Sudėkite kreidą (jei naudosite). Gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite rauginimo vamzdelį ir pastatykite fermentuotis (20–22  ̊C). 

8 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio. 

9 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite. 

10 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“, jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.

Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą  (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas. 

11 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų. 

12 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“, tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.

13 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С)  subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.

14 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.