Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

MIEŽIŲ VYNAS

25 litrams vyno užraugti

Vyno gamybai jums reikės

3 kg miežių grūdų (nedaigintų)
11 g imbiero
6 citrinų                                                                     
6 apelsinų
1,3 kg baltųjų begrūdžių razinų
4–6 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“ 
10 g konservanto „Sorbosol“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“  –  sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą


Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti

VYNO GAMYBA 

1 etapas. Razinas supjaustykite ir suberkite į fermentacinį indą. Miežius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir pavirkite ant silpnos ugnies 30 min. Tada nukoškite, o gautą nuovirą supilkite ant razinų.
Nutarkuokite citrinų ir apelsinų viršutinę žievelės dalį (BALTOS PO ŽIEVELE ESANČIOS DALIES NETARKUOKITE) ir suberkite į fermentacinį indą, o iš nuluptų apelsinų ir citrinų į fermentacinį indą išspauskite sultis. Taip pat sudėkite imbiero miltelius.

2 etapas. Visą recepte nurodytą cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje, gautą sirupą užpilkite ant miežių nuoviro. Fermentacinį indą pripildykite šilto vandens iki 26–27 l žymos. 

3 etapas. Raugui atvėsus iki 20–22  ̊C, supilkite paruoštas vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.

4 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį. Vamzdelį pripildykite vandens. Raugą palikite penkioms paroms fermentuotis šiltai (20–22  ̊C) kasdien po du kartus pamaišant. Fermentacija prasideda praėjus 8 valandoms po mielių sudėjimo, tai matysite, kai per rauginimo vamzdelį pradės išsiskirti angliarūgštė (burbuliukai).

5 etapas. Po penkių parų fermentacijos nukoškite per rėmelį su koštuvu, gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą.

6 tapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį. Vamzdelį pripildykite vandens ir palikite fermentuotis (20–22  ̊C). Fermentacijos pradžią matysite, kai per rauginimo vamzdelį pradės išsiskirti angliarūgštė (burbuliukai).

7 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio. 

8 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu  atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite. 

9 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“ , jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.
Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą  (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas. 

10 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų. 

11 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“, tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.

12 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С)  subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.

13 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.