AGRASTŲ VYNAS
25 litrams vyno užraugti
Tai, mano manymu, vienas geriausių vynų kurį galima prilyginti vynuoginiam. Ypač gero skonio vynas gaunasi iš geltonųjų ir žaliųjų agrastų. Iš raudonųjų agrastų pagaminsite labai puikų stalo ar desertinį vyną, nes šie agrastai turi daug ekstraktingųjų ir aromatingųjų medžiagų.
Vynui gaminti tinka tik ne visiškai sunokę agrastai, kai dar šiek tiek trūksta, kad būtų galima juos valgyti. Pernokę, minkšti agrastai vynui netinka. Uogos turi būti nesugedusios, koteliai pašalinti.
Gaminant agrastų vyną galite paeksperimentuoti ir vietoj vandens naudoti nerūgščias obuolių sultis. Taip pat rekomenduočiau agrastus maišyti su kitomis uogomis. Agrastų vyną reiktų brandinti bent metus, kad atsiskleistų tikrasis skonis.
Pateiksiu daugiau receptų kad galėtumėte pasigaminti įvairesnio agrastų vyno.
NEPRINOKUSIŲ AGRASTŲ VYNAS
13 kg neprinokusių agrastų
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
AGRASTŲ IR ABRIKOSŲ VYNAS
10 kg neprinokusių agrastų
0,5 kg konservuotų arba 200 g džiovintų abrikosų (juo reikia truputį pavirti, kad lengviau būtų pašalinti odelę ir sutraiškius sudėti į agrastų masę)
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybaii. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“ , jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
GELTONŲJŲ AGRASTŲ IR OBUOLIŲ SULČIŲ VYNAS
15 kg geltonųjų agrastų
Vietoj vandens naudoti obuolių sultis.
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
ŽALIŲ AGRASTŲ IR ERŠKĖTUOGIŲ VYNAS
10 kg neprinokusių agrastų
1,5 kg erškėtuogių žievelių (uogas perpjaukite, išimkite sėklas, nuplaukite šiltu vandeniu ir susmulkinę sudėkite į agrastų masę)
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
AGRASTŲ, RAUDONŲJŲ SERBENTŲ IR ERŠKĖTUOGIŲ
6 kg agrastų (beveik prinokusių)
5 kg raudonųjų serbentų (be šakelių, traiškomi kartu su agrastais)
0,5 kg erškėtuogių žievelių (uogas perpjaukite, išimkite sėklas, nuplaukite šiltu vandeniu ir susmulkinę sudėkite į agrastų uogų masę)
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
AGRASTŲ, AVIEČIŲ IR RAUDONŲJŲ SERBENTŲ VYNAS
5 kg agrastų (beveik prinokusių)
2 kg aviečių (sutraiškomos kartu su agrastais)
5 kg raudonųjų serbentų (be šakelių, traiškomi kartu su agrastais)
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
VYNO GAMYBA
1 etapas. Uogas nuplaukite šiltu vandeniu, pašalinkite likusius lapelius ir kotelius.
2 etapas. Uogas suberkite į fermentacinį indą ir sutraiškykite. Visą recepte nurodytą cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje, gautą sirupą užpilkite ant uogų. Fermentacinį indą pripildykite šilto vandens iki 25 –26 l žymos.
3 etapas. Uogų masei atvėsus iki 45–50 ̊C, supilkite paruoštą pektino fermentą. Masę 2 valandų laikotarpyje plastikiniu šaukštu keletą kartų gerai permaišykite.
4 etapas. Masei atvėsus iki 20–22 ̊C, supilkite paruoštas vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.
5 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį ir pripildykite jį vandens. Raugą palikite dviem-keturioms paroms fermentuotis šiltai (20–22 ̊C). Kasdien po du kartus pamaišykite. Fermentacija prasideda praėjus 8 valandoms po mielių sudėjimo, tai matysite, kai per rauginimo vamzdelį išsiskirs angliarūgštė (burbuliukai).
6 etapas. Po dviejų–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite per rėmelį su koštuvu. Išspaudas galima užpilti nedideliu kiekiu vandens ir dar kartą nukošti. Sudėkite kreidą (jei naudosite).
7 etapas. Gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite rauginimo vamzdelį ir pastatykite fermentuotis (20–22 ̊C).
8 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio.
9 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite.
10 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“, jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.
Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas.
11 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų.
12 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“, tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.
13 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С) subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.
14 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.