SERBENTŲ VYNAS
SERBENTŲ VYNAS
25 litrams vyno užraugti
Iš serbentų gaminamas vienas populiariausių vynų. Geri gaunasi tiek sausi tiek ir desertiniai vynai. Juodųjų serbentų vynas pasižymi stipriu aromatu ir sodria spalva. Tinka vartoti tiek jauną vyną, tiek ir ilgai brandinti. Dėl skonio brandinant galima įdėti vidutinio ar silpno skrudinimo prancūziško ąžuolo drožlių. Labai svarbu gaminant serbentų vynus atskirti šakeles ir lapelius, nes jie suteikia prastą prieskonį.
2017m. LIETUVOS VYNO ČEMPIONATE juodųjų serbentų vynas apdovanotas BRONZOS medaliu.
JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS
8–9 kg šviežių juodųjų serbentų
4–6 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių raudonajam ir rožiniam vynui. Mieles rinkitės pagal tai, kokį vyną gaminsite.
10 g „Redfruit-božole“ – jaunam, aromatingam vynui
10 g „SYRAZ – ES 488“ – brandintam, aromatingam vynui
10 g „ES 401“ – aromatingam, jaunam ir vidutinio brandinimo vynui.
10 g „Bordo“ – sausam vynui
10 g „Burgundiškų“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Portvein“ – desertiniam (saldžiam), turinčiam daug alkoholio vynui
rinkinį raudonajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
50 g kreidos rūgštingumui subalansuoti
RAUDONŲJŲ SERBENTŲ VYNAS
10 kg šviežių raudonųjų serbentų
4–6 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių raudonajam ir rožiniam vynui. Mieles rinkitės pagal tai, kokį vyną gaminsite.
10 g „Redfruit-božole“ – jaunam, aromatingam vynui
10 g „SYRAZ – ES 488“ – brandintam, aromatingam vynui
10 g „ES 401“ – aromatingam, jaunam ir vidutinio brandinimo vynui.
10 g „Bordo“ – sausam vynui
10 g „Burgundiškų“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Portvein“ – desertiniam (saldžiam), turinčiam daug alkoholio vynui
rinkinį raudonajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos rūgštingumui subalansuoti
BALTŲJŲ SERBENTŲ VYNAS
7,5–11,5 kg šviežių baltųjų serbentų
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
BALTŲJŲ SERBENTŲ IR ERŠKĖTUOGIŲ VYNAS
7,5 kg šviežių baltųjų serbentų
1,8 kg erškėtuogių žievelių
4–5,5 kg cukraus (priklausomai nuo to, kokio stiprumo gaminsite vyną)
5 g pektino fermento
7 g maistingųjų medžiagų „Nutriferm Start VIT FLO“
1 pakelio vyno mielių baltojo ir rožinio vyno gamybai. Mieles rinkitės pagal tai, kokios rūšies vyną gaminsite:
10 g „Steinberger“ – sausam vynui
10 g „Chereso“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Madeira“ – saldžiam vynui
10 g „Aroma White“ – aromatingam vynui
10 g „Universalios SC“ – sausam ir saldžiam vynui
10 g „Top 15“ – stipriam (iki 17%) vynui
1 pakelio skaidrintojų „Fantom“, jei naudosite greitą skaidrinimą
Vietoj išvardintų ingredientų galite rinktis rinkinį baltajam ir rožiniam vynui arba universalų rinkinį vynui gaminti
25 g kreidos
VYNO GAMYBA
1 etapas. Uogas nuplaukite šiltu vandeniu, atskirkite prastas uogas, pašalinkite likusius lapelius ir kotelius.
Jei pagal receptą naudosite erškėtuoges, jas perpjaukite pusiau ir nuplaukite šiltu vandeniu taip, kad pašalintumėt didžiąją dalį sėklų, nes jos apkartina vyną.
2 etapas. Uogas sutraiškykite ir supilkite į fermentacinį indą. Visą recepte nurodytą cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje, gautą sirupą užpilkite ant uogų. Fermentacinį indą pripildykite šilto vandens iki 25 –26 l žymos.
3 etapas. Uogų masei atvėsus iki 45–50 ̊C, supilkite paruoštą pektino fermentą. Masę 2 valandų laikotarpyje, keletą kartų, plastikiniu šaukštu gerai permaišykite.
4 etapas. Masei atvėsus iki 20–22 ̊C, supilkite vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Hidrometru pamatuokite sunkos cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį. Hidrometro parodymus būtinai užsirašykite, kitaip nežinosite, kokio stiprumo gavosi vynas.
5 etapas. Fermentacinį indą sandariai uždarykite, įstatykite rauginimo vamzdelį ir pripildykite jį vandens. Raugą palikite dviem-keturioms paroms fermentuotis šiltai (20–22 ̊C). Kasdien po du kartus pamaišykite. Fermentacija prasideda praėjus 8 valandoms po mielių sudėjimo, tai matysite, kai per rauginimo vamzdelį išsiskirs angliarūgštė (burbuliukai).
6 etapas. Po dviejų–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite per rėmelį su koštuvu. Išspaudas galima užpilti nedideliu kiekiu vandens ir dar kartą nukošti. Sudėkite kreidą (jei naudosite).
7 etapas. Gautą misą supilkite atgal į fermentacinį indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite rauginimo vamzdelį ir pastatykite fermentuotis (20–22 ̊C).
8 etapas. Praėjus trims–keturioms savaitėms, kai per rauginimo vamzdelį nebeišsiskiria angliarūgštė (burbuliukai), hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite stiprumą. Jei hidrometro neturite, vyną paragaukite, jis turi būti rūgštoko skonio.
9 etapas. Vynui išsifermentavus, sifono vamzdeliu atskirkite susidariusias nuosėdas. Jų būna nemažai indo dugne, tai – negyvos mielės. Vyną pravėdinkite.
10 etapas. Pašalinus negyvas mieles vyną paliekame skaidrėti. Galima pasirinkti savaiminį skaidrėjimą, bet tai gali užtrukti iki kelių mėnesių, arba panaudoti vyno skaidrintoją „Fantom“, jis vyną išskaidrina per 24 val. Galima rinktis ir kitus skaidrintojus, nuo to priklausys skaidrėjimo laikas. Jei naudosite specialius skaidrintojus, skaidrinkite vyną pagal instrukciją ant pakelio.
Jei pasirenkate savaiminį skaidrėjimą, vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С). Visą skaidrėjimo laiką indas su vynu turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu kaip ir fermentacijos metu. Po skaidrinimo vynas turi būti krištolinio skaidrumo. Vynui visiškai išskaidrėjus, sifono vamzdeliu atskirkite iškritusias nuosėdas.
11 etapas. Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Cukrų ar fruktozę dėkite į vyną po truputį, kad jo nepersaldintumėte, ir būtinai gerai išmaišykite, kad visas cukrus ar fruktozė ištirptų.
12 etapas. Subalansavę saldumą, suberkite konservantą „Sorbosol“ , tai vadinama vyno sulfitavimu. Konservantas suveikia iš karto ir apsaugo vyną nuo sugedimo ir pakartotinės fermentacijos.
13 etapas. Po vyno sulfitavimo vyną išneškite į šaltą patalpą (8–15 °С) subręsti. Brendimo metu indas turi būti pilnas, su įstatytu rauginimo vamzdeliu, kaip ir fermentacijos metu. Tikrasis skonis atsiskleidžia po metų.
14 etapas. Vynui subrendus, dar kartą sifono vamzdeliu atskiriamos susidariusios nuosėdos ir vynas išpilstomas į butelius.