Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
a

REIKALINGA ĮRANGA IR REIKMENYS

Norint pradėti vyno gamybą, pirmiausia reikia įsigyti tam tinkamą įrangą. Gali pasirodyti, jog vyną gaminti yra pakankamai brangu, tačiau kiekvienam mėgėjui įrangos kaina bus prieinama. Labai svarbu įsigyti tinkamą ir komfortišką įrangą darbui, nes ją naudosite kasmet.

Norint pagaminti 25 litrus vyno, jums pakaks 50 eur pradinės investicijos. Jos negalima skaičiuoti kaip vyno savikainos, nes kokybiška įranga jums tarnaus mažiausiai dešimtmetį. Remdamasis ilgamete patirtimi, galiu užtikrinti, kad pirmą kartą pagaminę savo 25 litrus kokybiško vyno, “užsikrėsite” vyndario liga!

TARA FERMENTACIJAI

Rekomenduoju 30 litrų talpos plastikinę tarą fermentacijai be kranelio. Ji patogi darbui, nebrangi, labai sandari, ilgaamžė ir nedūžta. Jas lengva sandėliuoti, patogi raugiant iš uogų ar vaisių masės. Tokio tipo tara yra skirta vyno gamybai, todėl vynas neįgaus plastiko kvapo. Svarbu paminėti, kad dažniausiai visi vynui reikalingi ingredientai skirti pagaminti būtent 25 litrams vyno. Plastikinė tara komplektuojama su rauginimo vamzdeliu. Šią tarą aš naudoju jau virš dešimtmečio, o ji toliau išlieka sandari. Šias taras geriausia turėti dvi – viena fermentacijai, o kita perpylimui. Taupant galima naudoti ir vieną, tik perpylimui reikės naudoti kitą tarą.

Taip pat galima rinktis ir stiklinę tarą, tik ši kur kas brangesnė nei plastikinė, dažnai dūžta, užima daug vietos, sunkiau išplauti, tačiau joje brandinti vyną yra kur kas geriau. Stikliniams buteliams reikia papildomai įsigyti: guminį kamštį ir rauginimo vamzdelį.

KITA ĮRANGA

Kitas būtinas priedas yra mentelės maišymui. Jos naudojamos misai permaišyti ir cukrui ištirpdyti. Nenaudokite medinių įrankių maišymui, jie yra porėti, todėl galite užteršti vyną.

Labai patogus yra košimo rėmelis.  Jį naudodami lengvai nuspausite vaisių ar uogų masę. Vietoj šio galima naudoti ir namuose rastą audinį.

Sifono vamzdelis naudojamas nuosėdų atskyrimui po fermentacijos. Galima naudoti ir paprastą žarnelę, bet patogiau naudoti sifono vamzdelį. Jis atlieka beveik filtravimo funkciją, tad tikrai rekomenduoju.

Pagamintą vyną reikia išpilstyti. Šiam tikslui reikės – stiklinių buteliu vyno išpilstymuikamščių uždarymuiuždarytuvo kamščiams (be jo neuždarysite buteliu), etikečių (galite pasidaryti ir savo), ir termokapsulių.

Dar kartą pasitikrinkit ar viską ko reikia turite.