Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

APIE MANE, VYNDARĮ

“Geras vynas yra tas, kurį mėgstate pats. Tad gaminkite gerus vynus.”

Vyndarys DALIUS

Vyndaryste susidomėjau dar 1990 m. Pirmą kartą pradėjau nuo obuolių vyno užrauginimo 20 litrų talpos butelyje. Tuo metu dar nebuvo jokios informacijos apie vyno gamybą. Žinojau tik tiek, kiek pasakojo kiti gaminantys vyną mėgėjai. Palaipsniui šis pomėgis darėsi vis įdomesnis. Norėjau kuo daugiau sužinoti ir toliau eksperimentuoti gaminant įvairius vynus. Žinoma, buvo ir nuostolių – pasitaikydavo ir acto, ir vyno rūgimo atvejų, kitų bėdų. Visiems iškilusiems klausimams ir nesėkmėms ieškodavau sprendimo būdų ir atsakymų. Dabar sukaupus patirtį ir žinias, norisi jomis dalintis su kitais besidominčiais vyno gamybos subtilybėmis.

Kaip pomėgis tapo mėgiamu darbu?

Vienos parodos metu Taline susipažinau su Estijoje gyvenančiu vyndariu. Sužinojau, kad jis kurį laiką gyveno Švedijoje, ten gamino ir vyną. Estijai atgavus nepriklausomybę, sugrįžo atgal į savo šalį ir toliau tęsė savo vyno gaminimą. 

Parodoje degustavome jo gamybos vyną, kurį iš karto sulyginau su savo.  Čia man buvo atradimas… Jo vynai buvo kur kas geresni nei mano. Pasirodo, jis vyno gamybai naudoja iš Švedijos parvežtas mieles ir kitus ingredientus. Po parodos mes tapome gerais bičiuliais! Pažinau žmogų iš kurio patirties galėjau mokytis. Po kelerių bičiulystės metų buvau pakviestas susitikti su Švedijos vyndariais, pas kurių įgijau dar daugiau žinių.

a
Vynas gamintas mano draugo Švedijoje, 1987m.
a
Pirmasis mano vyno butelys. 1967m.

Taip 1999 m. mano pomėgis tapo darbu. Pradėjau patarti, konsultuoti, dalintis patirtimi ir mokyti kitus vyndarystės amato. Tuomet jau turėjau praktikos ir patirties, kuriomis galėjau pasidalinti su kitais. Laikui bėgant Lietuvoje susidomėjimas vyndaryste sparčiai augo. Žmonės kuriuos mokiau gaminti vynus, dabar patys moko kitus. Kaip pasakė vienas mano mokinių: „Anksčiau gamindavome vynelius, dabar tikrus vynus“. 

Dabar bendrauju ir semiuosi patirties ne tik iš Švedijos, bet ir Italijos, Prancūzijos vyndarių bei technologų. Dirbu su viena didžiausių Italijos kompanijų „ENARTIS“, gaminančia priedus vyno gamybai.

Taip toliau toliau gaminu vyną, konsultuoju, mokau. Vyndarystės amato galima mokytis visą gyvenimą, todėl išleidau knygą – „NAMINIO VYNO GAMYBA“.